Fraud Blocker

Ki valójában a parodontológus?

A parodontológus az a fogorvos, aki a fog-, és ínybetegségek gyógyítására, és annak megelőzésére specializálódott.

Habár minden fogorvos részesül olyan képzésben, amely útmutatást ad a fogágybetegség megelőzésére, kezelésére és okaira, de világszerte bevált szokás, hogy a súlyos és komplex esetek szakemberhez, parodontológushoz lesznek utalva.

A parodontológus az a szakember, aki nemcsak speciális képzésben részesül, de vállalja e területen a folyamatos továbbképzéseket, tréningeket, azért hogy valódi szakértőjévé váljon ennek a folyamatosan fejlődő és megújuló tudománynak, s azt gyakorlatban is képes legyen használni.

Mindent a parodontológiáról!

A parodontológia a fogorvosi tevékenységnek egy olyan speciális ága, amely a fogat tartó kemény (csont, győkércement és lágyszövetek) íny, parodontalis (azaz fogágy rostok) gyógyításával foglalkozik.

Miért van rá szükség?

Mert életünk végéig segít megtartani a fogainkat az állcsontokban:

 

-biztonságosan rögzíti a fogat az állcsonthoz,
-sokk abszorber (azaz fogágyrostok) közvetíti, felfogja azokat az erőket, amely rágáskor, harapáskot, csikorgatáskor, szorításkor fellép, kiegyenlít, és stabilizálja a fogakat.

Miért fontos tudnunk róla?

Mert számos esetben a szájüregben található elváltozások, mintegy tükörképe a szervezetünkben kialakult betegségeknek.

A fogágybetegséget a fognyakon felhalmozodó plakk, lepedék és a fogkő alatt elszaporodott baktériumok váltják ki, de ezek a szervezetünk egyébb területén is okozhatnak elváltozásokat.

Ezeket systemás megbetegedéseknek nevezzük, mint pl. cukorbetegség, magasvérnyomás, ízületi panaszok, stb., melyek gyengíthetik a fogat tartó szöveteket, a fogágyat.

Eőfordulhat, hogy a paradontológus hívja fel a figyelmet az esetleges systemas megbetegedésre pld. cukorbetegség, magas vérnyomás.

Mivel a fogágybetegség kapcsolatban áll az általános megbetegedésekkel, összefüggésben van az orvoslás egyébb területeivel is, ezért tekinthetjük a fogorvoslás holistikus formájának is.

A szervezet egységes egész.

Dr. Szilágyi Katalin

Fogorvos, parodontológus, fogágybetegségek szakértője.

Dr. Szilágyi Katalin

Fogorvos, parodontológus, fogágybetegségek szakértője.

A praxis fő profilja az íny-,és fogágybetegségek kezelése konzervatív, lézer és sebészi eljárásokkal, valamint fogelvesztés következtében létrejött hiányok pótlása hagyományos, és korszerű módszerekkel. 20 éve foglalkozom speciálisan ezzel a területtel. Tagja vagyok a Magyar és az Európai Parodontológiai Tásaságnak. Számomra nagyon fontos, hogy a paciensek a legoptimálisabb és az aktuális, tudományosan is megalapozott kezelési eljárásokban részesüljenek. Ezért folyamatosan továbbképzéseken veszek részt itthon és külföldön is .

Az első konzultáció, állapotfelmérés és rákszűrés INGYENES!

Call Now Button