Fraud Blocker

Mit kell tudni az ínyvisszahúzódásról?

Napjainkban ez nagyon aktuális téma, hiszen sokan közülünk szembesülnek ezzel a problémával.

Más honlapokon a következő íratokban lehet vele talákozni, ínyrecesszió, ínyplasztika, mocogigivalis surgery, ínykozmetika.

Mit is jelent ez?

Az íny visszahúzódása a fognyakáról az alsó és felső állcsontokon, s ezért a fog előbb vagy utóbb érzékeny lesz hidegre, melegre, sósra, édesre.

Meghosszabbodik a fogkoronánk, ami esztétikailag is zavaró lehet, majd előbb vagy utóbb fogmosáskor kellemetlen érzést vált ki, amiért esetleg kerülhetjük ennek a területnek a tisztítását, ami viszont újabb problémát okoz.

A fognyakáról le nem mosott lepedék, a plakk gyulladást okoz az ínyben. Ez további sorvadáshoz vezet, illetve fogkő kialakulásához az íny mentén, később pedig fogágygyulladáshoz.

Ez a körfolyamat egyre ártalmasabb lehet a fogágyunkra is mindaddig, amíg nem teszünk ellene helyes fogmosási technikával, illetve szakember felkeresésével.

Amennyiben ez sokáig fennáll, sokszor látható kis ék alakú behúzodások, ami ez már a gyökeret borító cementet érinti. Ez rendkívül érzékeny lehet fogmosáskor.

Sokan ezt – nem helyesen – töméssel korrigálják, ami többnyire nem ad megoldást, mert a tömések széle nem pontos, ráfekszik az ínyre, mechanikailag irritálva azt, ez pedig további visszahúzódást eredményezhet.

Mi okozhatja az íny visszahúzodást (recession)?

1., Helytelen, erős fogmosás, (fogkefe kiválasztás, elektromos fogkefe, fogselyem)
2., Anatómiai adottság, vékony íny típusú személyeknél (thin biotype), torlódott fogak,
3., Bölcsességfog előtörés, mely előre tolja a fogakat,
4., Piercingek,
5., Kezeletlen, hoszzab ideig fennálló fogágybetegség következménye.

Itt fel kell hívni a figyelmet a plakk kontroll jelentőségére!

A helyes fogmosási technikát ez alkalommal mutatjuk meg, gyakoroltatjuk a rendelőben, és ellenőrizzük a helyes kivitelezést. Plakk kontroll nélkül nem hatásosak a kezelések, nem tudunk tovább lépni.

Dr. Szilágyi Katalin

Fogorvos, parodontológus, fogágybetegségek szakértője.

Dr. Szilágyi Katalin

Fogorvos, parodontológus, fogágybetegségek szakértője.

A praxis fő profilja az íny-,és fogágybetegségek kezelése konzervatív, lézer és sebészi eljárásokkal, valamint fogelvesztés következtében létrejött hiányok pótlása hagyományos, és korszerű módszerekkel. 20 éve foglalkozom speciálisan ezzel a területtel. Tagja vagyok a Magyar és az Európai Parodontológiai Tásaságnak. Számomra nagyon fontos, hogy a paciensek a legoptimálisabb és az aktuális, tudományosan is megalapozott kezelési eljárásokban részesüljenek. Ezért folyamatosan továbbképzéseken veszek részt itthon és külföldön is .

Az első konzultáció, állapotfelmérés és rákszűrés INGYENES!

Call Now Button